• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Let's fit!

Egészség a rohanó hétköznapokban

  • Rólam
  • Kimerültség, burnout szindróma
  • Alvás
  • Immunrendszer erősítése
  • FIZIKAI ÉRTERÁPIA
  • Blog
  • Megoldás
  • Kapcsolat

Hol kezdődik az egészség?

Gregor Erzsébet · 2019. június 23. ·

Az emberi bél felülete több mint 2-300 négyzetméter, kb. mint egy teniszpálya. A bélnyálkahártya állapotától függ, hogy a bevitt tápanyagok milyen százalékban jutnak el a vérkeringésbe, azaz hasznosulnak a szervezetben.

Hogy miért fontos ez? A sejtjeink akkor termelnek (élet)energiát, ha megkapják a szükséges minőségű és mennyiségű tápanyagot.

Tegyük fel, hogy tudatosan, egészségesen étkezünk. Igyekszünk odafigyelni a változatos, tápláló étrendre, tudjuk hogy kb. mit és milyen mennyiségben kell bevinni a szervezetünkbe, de ennek csak akkor van értelme, ha a bélrendszerünk képes a feladatát teljes mértékben elvégezni.

Honnan tudhatjuk, hogy valami nincs rendben a beleinkben? Néhány gyakori tünetet említenék:

  • kimutatható tápanyaghiány, pl.: vérből
  • krónikus fáradtság
  • fejfájás, migrén
  • különböző allergiák, intoleranciák
  • túlsúly vagy éppen krónikus soványság
  • depresszió, kedvetlenség
  • gyakori megbetegedések, pl.: megfázás
  • tisztátalan, zsíros, száraz bőr
  • töredező körmök, hajvég
  • alvászavarok

A fenti tünetekkel lehet létezni (szándékosan nem az élni szót használom). A minőségi élet fogalma mindenkinél mást és mást takar. Nincs is ezzel semmi gond. Annyit érdemes azért szem előtt tartani, hogy ezek a tünetek jelzések. Amennyiben például hosszabb távon fennáll tápanyaghiány sejt szinten, akkor előbb vagy utóbb (genetikai tényezők is befolyásolják az időintervallumot és helyet) szervszinten is megjelennek a problémák.

Aki észreveszi magán a kellemetlen tüneteket és változtatni akar az életmódján, a táplálkozási szokásain, mindenképpen érdemes a bélflóra rendbetételével kezdenie.

A 7 legfontosabb dolog, amit a bélflórád egészségéért megtehetsz:

  1. Fogyassz ROSTOKAT!. A gyümölcsök és a zöldségek nemcsak fontos tápanyagokat tartalmaznak, hanem a nélkülözhetetlen rostok is megtalálhatóak bennük. Tönköly és teljes kiörlésű termékek előnyben!
  2. Támogasd immunrendszeredet antioxidánsokkal! A káros szabadgyökök jelentős részét a szervezetünk képes elpusztítani. Amennyiben elegendő antioxidáns áll rendelkezésre.Szervezetünk működésének feltétele a szabadgyök – antioxidáns egyensúly. Számos krónikus betegség kialakulásában jelentős szerepe van a szabadgyök-antioxidáns egyensúly eltolódásának, így például a daganatos betegségekben, immunrendszerrel kapcsolatos elváltozásokban, zsírmájban, epekőbetegségben, gyulladásos bélbetegségekben, vastagbél-rákban.
  3. Igyál elegendő VIZET minden nap. Minium 2 litert. De inkább többet. Szénsavmenteset.
  4. Mozogj! A testmozgás elősegíti a belek mozgását is.
  5. Fontos a rendszeres kikapcsolódás, relaxáció is. Nagyon fontos a lazítás, a nyugalom, hiszen a stressz okozta belső feszültség jelentősen gátolja, akadályozza az emésztési folyamatokat.
  6. Ezenkívül még probiotikus (élőflórás) termékek fogyasztásával, azaz jó baktériumokkal is jelentősen hozzájárulhatsz a hasfájós problémák megoldásához. Prémium minőségű termékekben ezek a „jó baktériumok” speciális módon vannak előkészítve, azért hogy a gyomorsav ne tegye tönkre őket és eljussanak a belekbe, ahol szükség van rájuk. Még pozitívabb hatás érhető el, ha egyidejűleg olyan rostokat is beviszünk a szervezetünkbe, amik a jó baktériumok szaporodását elősegítik. Ezeket nevezzük prebiotikumoknak (pl: inulin). A megfelelő bélműködéshez elengedhetetlen a bélrendszer jótékony baktériumflórája. A prebiotikumok ennek a normál, egészséges bélflórának az egyensúlyát segítik helyreállítani, illetve fenntartani azáltal, hogy a normál flórát alkotó baktériumokat, azaz a probiotikumokat táplálják.
  7. Még itt lennének az emésztőenzimek. Ha az emésztőszervekben hiány van az enzimekből, a vastagbélbe csaknem emésztetlenül kerülnek a tápanyagok, amiért nem tudnak megfelelőképp hasznosulni a szervezetben, és könnyen a „rossz” baktériumok táptalajává válhatnak. Az általuk okozott puffadás, a hasi görcsök, az étkezések utáni erős hasfeszülés és a fokozott bélgáztermelődés jelzi a bajt legelőször, de a baktériumegyensúly felborulása miatt székrekedés vagy hasmenés is tünetként léphet fel.
  • amilázok – a keményítő cukrokká bontását végző enzimcsalád
  • proteázok – fehérjebontó enzimek
  • lipáz – a zsírok lebontásához nélkülözhetetlen enzim
  • laktáz – a tejcukor (laktóz) megemésztésének első fázisát végzi

Egy sérült bélflórát rendbe tenni eltart egy kis ideig. Egyik napról a másikra nem fog helyreállni. Viszont érdemes vele már akkor elkezdeni foglalkozni, amikor még „csak” a fent felsorolt tünetek jelentkeznek a mindennapokban.

Honnan ismered fel, hogy mivel támogatod tényleg a bélflórádat? Mi az, amit tényleg érdemes megvásárolni és elfogyasztani?

Egy napi adag probiotikumnak kb. egy milliárd „jó baktériumot” kell tartalmaznia a Lactobacillus és Bifidobacterium törzsekből. Ezenkívül nagyon fontos, hogy ezek a baktériumok ellenálljanak a gyomorsavnak és eljussanak a bélrendszerbe, ahol tartósan megtapadnak majd a bélbolyhokon és munkához látnak.

Antibiotikum kúra, béltükrözés vagy például egy vastagbél-mosás (Colon-Hydroterápia) következménye lehet egy ÜRES, baktérium mentes bélrendszer. Célszerű azonnal megkezdeni a bélflóra felépítését, regenerálását, hiszen az immunrendszerünk 80%-a is itt található!

„Az ember az egynegyedén megél annak, amit eszik. A másik háromnegyed részből az orvosa él meg.”

(Egy egyiptomi piramison talált felirat, i.e. 3000 körül)

Filed Under: Immunrendszer

About Gregor Erzsébet

Gregor Erzsébet vagyok. Energikus nappalok, pihentető éjszakák, minőségi élet. Érdekel? Szívesen segítek egyénre szabott tanácsadással.

Primary Sidebar

Csatlakozz a zárt Facebook csoporthoz!

  • Facebook

Let's fit! Egészség a rohanó hétköznapokban © Email: info@letsfit.hu